Published On: Paz, Şub 9th, 2014

Başbakan Esenler’den seslendi

goksu-erdoganEsenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi tarafından düzenlenen Şehir Yazarları ve Akademisyenleri toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bizim, medeniyet tasavvuru olan bu milletin umudunu, ışığını çoğaltacak gönül mimarlarına ihtiyacımız var” diye konuştu.

Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi’nin gerçekleştirdiği toplantıda, alanlarında uzman akademisyen ve yazarlar, şehre ve şehrin yeniden inşasına dair fikir ve düşüncelerini dile getirdiler.

Tekstilkent Ramada Plaza Otel’de gerçekleşen toplantıya; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, bazı milletvekilleri, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bayram Ercan, akademisyenler, yazarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Akademisyen ve yazarların şehre ilişkin öneri ve taleplerini dile getirmesinin ardından başlayan toplantıda, Şehir Düşünce Merkezi ile ilgili bir sinevizyon gösterildi. Toplantıda konuşan Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Şehir Düşünce Merkezi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bağlı’nın ardından konuşan Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ümit Meriç, son 10 yıllık AK Parti dönemini değerlendirerek, “Bu dönem, sadece dün ve bugün değil, dün ve bugün arasında köprü kuran dönemdir. Bir çağın sonunu yaşıyoruz ve inşallah yeni bir çağın eşiğindeyiz. Yeni bir asır doğuyor” dedi.

UFUK AÇICI ÇALIŞMALAR YAPTI

Meriç’ten sonra konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, bugün Esenler’de iki güzelliği birlikte yaşadıklarını belirterek, bu güzelliklerden birinin İstanbul’un en büyük metro hatlarından biri olan Mecidiyeköy- Mahmutbey metrosunun temelinin atılması olduğunu, diğerinin ise; Şehir Düşünce Merkezi’nin ikincisini düzenlediği şehir yazarları ve akademisyenleri toplantısına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrif etmesi olduğunu söyledi. Şehir Düşünce Merkezi’nin 2 yıl önce kurulduğunu söyleyen Göksu, merkezin şehir üzerinde düşünülmesi gereken, şehir üzerinde sosyal ve kültürel anlamda üretilmesi gereken projelerle ilgili bir beyin fırtınası yapabilmek ve insanlara rehberlik yapması için kurulmuş olduğunu söyledi.

Şehir Düşünce Merkezi’nin, bilgi ve hikmet kavramlarını aradığını söyleyen Göksu, bilginin geçmişi, hikmetin de geleceği inşa ettiğini ifade ederek, “Şehrin inşasında bu şehri yeniden kurgularken, bu şehri düzenlerken ya da restorasyonu yaparken iki kavramı dikkate aldık: Bilgiyi ve hikmeti” dedi.

İdrak, inşa, ihya ve tevayüz kavramlarıyla siyaset felsefesini şehir felsefesiyle  bütünleştirerek, bir medeniyet değeri üzerine inşa edebilmenin gayreti sonucunda şehir düşünceni kurduklarını anlatan Göksu, “Bugün Şehir Düşünce Merkezi,yapmış olduğu akademik çalışmalarla, üretttiği projelerle sosyo kültürel alanda çok önemli ufuk açıcı çalışmalar yapmıştır. Bizler belediyenin rutin hizmetleriyle uğraşırken, bizi bilgiyle desteklemesi, hikmete ulaşmamız için bize kısa ve kestirme yollar göstermesi açısından çok önemli bir boşluğu doldurmuştur” dedi.

Göksu, Şehir Düşünce Merkezi’nin kuruluşunda emeği geçen ve katılımlarından dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ettikten sonra konuşmasını tamamladı.

KUTLUYOR VE DEVAMINI DİLİYORUM

Göksu’dan sonra konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise; Esenler Belediyesi’nin Şehir Düşünce Merkezi tarafından düzenlenen şehir yazarları ve akademisyenleri toplantısının başarılı geçmesini temenni ederek, “Esenler Belediyesi ve ekibine böyle son derece önemli bir merkezi kurdukları için ve burada son derece anlamlı faaliyetlerini, bilimsel çalışmalarını, kitap ve dergi yayınlarını, bu tür toplantılar nedeniyle kutluyor, ülkem ve milletim adına başarılarının artarak devamını diliyorum” dedi.

ŞEHİR VE İNSAN BİRBİRİNİN AYNASIDIR

Şehirlerin önemine vurgu yaparak konuşmasına devam eden Başbakan Erdoğan, çok ciddi bir şehir kültür birikimine sahip bir ülke olduğumuzu belirterek, “ Şehir ve insan birbirinin aynasıdır. İnsan neyse şehir de odur. Şehir neyse insan da odur” dedi. Şehirlerimizin çok hızlı kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünü söyleyen Erdoğan, şehirlerimizdeki depreme dayanıksız yapıların kentsel dönüşümle farklı bir çehreye kavuşmaya başladığını söyledi.

GÖNÜL MİMARLARINA İHTİYACIMIZ VAR

“Bize bir tek Mimar Sinan yetmez onlarca yüzlerce Mimar Sinan’a ihtiyacımız var” diyen Erdoğan, “Bizim, medeniyet tasavvuru olan bu milletin umudunu, ışığını çoğaltacak gönül mimarlarına ihtiyacımız var.  Millet olarak bizim medeniyetimizde yüksek bir medeniyet ışığı ziyadesiyle mevcut. Biz şehirlerimizin geleceği konusunda umutluyuz. Asırların ötesinden gelen aşkla sevdayla güzel şehirler imar etmenin mücadelesini her zaman sürdüreceğiz” diye konuştu.

Erdoğan’a konuşmasının ardından Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, günün anısına ESEV öğrencilerinin hazırladığı bir çalışmayı hediye etti. Toplantı, hep birlikte yemeklerin yenilmesinin ardından sona erdi.

Kaynak: esenlerhaber.com

About the Author

-