Published On: Per, Ara 25th, 2014

Bu Turşucu “Yeşilçam” kokuyor

İstanbul’un birbirinden güzel semtlerinden Cihangir’de bulunan “Neşeli Günler” filminin de çekildiği Asri Turşucusu’ndan lezzet dolu bir haberle karşınızdayız…

tursucu-yesilcam

Burcu Kasarcı’nın haberi…

İstanbul’un ilçelerini dolaşarak tarihe tanıklık eden ve İstanbul’la özdeşleşen lezzetleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Bu haberimizdeki durağımız Cihangir’de bulunan ve yıllar önce başrollerinde Münir Özkul ve Adile Naşit’in oynadığı iki turşucunun tatlı kapışmasını yansıtan “Neşeli Günler” filminin de çekildiği Asri Turşucusu.

Kurumun tarihini üçüncü kuşak yöneticiliğini yapan Cemil Toydemir’den dinledik…

1913 yılında büyükbaba tarafından bu mesleğe Fatih’te başlanmış. 1960 yılında Cihangir’de şimdiki yerimizde geçilmiş. Turşuculukta 101 seneyi doldurduk. Bizden başka turşucu da kalmadı.

Turşularımızın içinde en çok satılan ürünler, lahana, salatalık, biber bamya ve erik türleridir.

Bizim imalat yerimiz Orhangazi’de bulunuyor. Turşularımız için kullandığımız su da Uludağ’dan geliyor. Dükkânımız yazın haziran, temmuz ve ağustos aylarında dükkânımız kapalıdır bunu bütün müşterilerimiz de bilir. Bunun nedeni ise turşuların yapım aşamasıdır. Asit kullanarak hızlı üretim yapmadığımız için doğal oluşum sürecinde dükkânımızı kapalı tutuyoruz.

Ben 40 yıldır bu işin içerisindeyim 15 yıldır da çocuklarımla birlikte işletmenin faaliyetini sürdürüyoruz. Çıraklıkla başladığım bu meslekte çocuklarımı da işin mutfağından yetiştirdim.

Turşunun iyisi limonla mı, sirkeyle mi yapılır?

Yeşilçam’ın önemli klasikleri arasında bulunan “Neşeli Günler” filmi 1978 yılında burada çekildi. Filme konu olan turşunun iyisi limonla mı sirkeyle mi yapılır sorusu akla geliyor. Bu sorunun cevabı olarak o dönemde çoğunlukla sirke kullanılıyordu ama artık limonla yapılıyor diyebiliriz.

Dükkânın müdavimleri arasında hangi isimler var?

Cihangir’de bulunan dükkânımıza rahmetli Savaş Ay, Metin Akpınar, Zeki Alasya, Kenan İmirzalıoğlu, Ebru Gündeş, Mustafa Alabora gibi pek çok ünlü isim ve niceleri geliyor.

Turşu dışında hangi ürünler satılıyor?

Sirke, limon suyu, salça, sarma yaprağı ve zeytin çeşitleri mevcut.

Ev hanımlarına tavsiyeler…

Turşu kışın kurulmalıdır. Doğal kaynak suyuyla ve iyi malzemeyle yapılan turşu her zaman daha lezzetli olur. Ayrıca turşuyu mutlaka serin bir yerde muhafaza etmek gerekir. Biz turşuları ayrı ayrı kurarız her ürünün oluşum süreci farklıdır. Hanımların yaptığı karışım turşuların oluşum süreci bir ayı bulur. Tabi bunda da ürünün çabuk olmasını göz önünde bulundurmaları gerekir.

About the Author

-