Published On: Paz, Tem 27th, 2014

CHP’li Tanrıkulu’dan ‘paralel gözaltı’ tepkisi

CHP’li Tanrıkulu “paralel yapı” operasyonu kapsamında gözaltına alınan polislerin sevk edildiği Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne geldi.

chpli_tanrikuludan_paralel_gozalti_tepkisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Gözaltı süresi dolan bir kişiyi bir saniye bile tutamazsınız. Eğer tutarsanız, ‘hürriyeti tahdit’ suçunu işlemiş olursunuz. Emri verenler kanunsuz emir vermişlerdir” dedi.

Tanrıkulu, emniyette “paralel yapı” operasyonu kapsamında gözaltına alınan şüpheli polislerin sevk edildiği Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne geldi.

Burada gazetecilere açıklama yapan Tanrıkulu, gözaltı işleminin hukuksuz olduğunu savundu.

Tanrıkulu, “Gözaltı süreleri dolan polisler ve polis müdürleri var. Gözaltı süresi dolan bir kişiyi bir saniye bile tutamazsınız. Eğer tutarsanız, ‘hürriyeti tahdit’ suçunu işlemiş olursunuz. Emri verenler kanunsuz emir vermişlerdir. Emri uygulayanlar da kanunsuz emri uygulamıştır. Buradan Başsavcı’ya sesleniyorum. Gözaltı süresi dolmuş polisleri serbest bırakmanız lazım. Aksi halde suç işlemeye devam ediyorsunuz. Serbest bırakacaksınız, daha sonra buraya davet edeceksiniz ve ifadeleri alınacak” diye konuştu.

Yargının intikam aracı haline getirildiğini ileri süren Tanrıkulu, “Adliyede tarafsız ve bağımsız bir yargı ortamı yok. Atanmış, görüşleri belli hakimler var. HYSK’yı göreve davet ediyorum. Sorguyu yapan hakimin odasında bulunan, ismi İsmail olan ve ‘Kaç’ diye seslendiği şahıs kimdir? Bunlar açıklanmadan sorgu işlemine devam edilemez” ifadelerini kullandı.

CHP Milletvekili Mahmut Tanal da adil yargılanma peşinde olduklarını vurgulayarak, “Neticede kim suç işlemişse cezalandırılması lazım. Asıl gayemiz, maddi gerçeğin ortaya çıkması ve herkesin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi doğrultusunda adil yargılanmasıdır” dedi.

Sorgu yargıcının savunma yapan avukatı dışarı çıkardığını söyleyen Tanal, “Eğer bir yargılamada avukat dışarı çıkarılıyorsa orada adalet dışarı çıkarılmış ve siyaset içeri girmiştir” ifadesini kullandı.

Tanal, sorgu yargıcının odasına gittiklerini belirterek, “Toplantı halinde olduğunu söyledi. Soruşturmada adı geçen emniyet müdür yardımcısı ile toplantı yapılamayacağını, suç olduğunu söyledik. İsimlerini sorduğumuzda sorgu yargıcı, ‘İsmail kaç’ dedi. Bu, tutanak altına alındı ” diye konuştu.

Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal da adliye önünde yaptığı açıklamada, ” 28 Şubat süreci üzerinden halktan oy alan parti, o dönemde yapılanların aynısını yapıyor. Aynı taktikleri uyguluyor. Dün polis, medya, toplum bölünüyordu, bugün aynısını yapıyorlar. Neden kelepçe takıyorsunuz? Kanuni süre bittiği halde neden hala onları içeride tutuyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde şüpheli polis aileleri ile yakınlarının bekleyişi sürüyor. Şüpheli polis yakınları, ellerindeki pankartlarla, zaman zaman slogan atarak beklemeye devam ediyor.

Kaynak: AA

About the Author

-