Published On: Per, Ara 11th, 2014

Damar Okuma Sistemi Engelli Eğitimindeki suistimalleri önleyecek

engelli-damar-avuc-izi-okuma

Mehmet Beyhan’ın haberi…

Artık derse girmeyen öğrenci, avuç içi sistemiyle belirlenerek, fazladan para ödemenin önüne geçilecek. Sistem, 81 ildeki bin 730 özel eğitim merkezinde uygulanmaya başlandı.

Bakanlık oluşabilecek istismarların önüne geçmek için 81 ilin Milli Eğitim müdürlüklerine yolladığı, “Avuç İzi Kimlik Doğrulama” zorunluluğu yazısı ile başlatılan uygulamada artık derse girmeyen öğrenci, avuç içi sistemiyle belirlenerek, fazladan para ödemenin önüne geçilecek.

-Engellilere ders başına ödenecek 43 TL avuç izi ile takip edilecek-

Türkiye genelinde, engellilere eğitim veren bin 730 özel merkez bulunuyor. Buralarda 154 bin erkek ve 98 bin kız engelli eğitim görüyor. Devlet, engelli öğrenciler için ders saati başına 43 lira ödüyor. Engelliler, destek hizmeti almak amacıyla Rehberlik ve Araştırma merkezlerine başvurduğunda, avuç içi damar izi yöntemiyle kimlik doğrulama sistemine tanıtılacak böylece hem engellilerin derslere devamı sağlanacak, hemde istismarların önüne geçilecek.

-Eğitimde devamlılık takip ediliyor-

Rehabilitasyon merkezlerinde Eğitim veren personelin de aynı şekilde avuç içi izi alınarak bu yolla derslere girip girmediği Bakanlık tarafından uzaktan tesbit edilmiş olacak. derslere eksiksiz devam eden öğrenci ve eğitimciler ders başı verilen eğitim ücretini alabilecek.

-Avuç içi izi ile istismarların önüne geçilecek-

Sistem ayrıca Engelli velilerinden de aynı şekilde alınan avuç içi izi tarama yöntemiyle kimlik doğrulama sistemine kaydedilecek, böylece zihinsel engelliler gibi kendisini ifade edemeyen çocukların velileri bu sistem aracılığı ile tesbit edilebilecek. Uygulanacak bu yeni yöntem ile her  türlü istismarın önüne geçilirken bakanlık da durumdan haberdar olacak.

-Eli olmayan engelliler ve bebekler bu uygulamadan muaf-

72 ayını tamamlamamış çocuklar, elleri olmayan, her iki elinde avuç içi damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlar, tıbbi sebeplerle avuç içi damar izi alınamayanların kimlik tanıtma işlemi yapılmayacak.

Kaynak: esenlerhaber.com

About the Author

-