Published On: Per, Eki 16th, 2014

Engelliler Yarıştı, Akedemisyenler çalıştı

Esenler Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) “Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü”  dolayısıyla 14-15 Ekim tarihlerinde  çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Etkinlikler kapsamında görme engelli vatandaşlar kendileri için düzenlenen çeşitli yarışmalara katılırken, akademisyenler ise “Görme Engellilerin Geleceği Planlama Çalıştayı”nda çalışmalar yaptı.  

beyaz-baston- gorme-ebnhgelliler

Esenler Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Müdürlüğü (İSEM), Biruni Üniversitesi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ve Türkiye Beyazay Derneği’nin katkılarıyla “Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü” dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenledi.  Etkinlikler, 14 – 15 Ekim tarihlerinde Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.

gorme-engelliler-dunya-engellier-gunu-esenler

HÜNERLERİNİ SERGİLEDİLER

Görme engellilerle ilgili farkındalık oluşturmak, görme engelli bireylerin toplumla kaynaşmalarını sağlamak ve görme engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinlikler, Psikolog Nalan Rakipoğlu ve Psikolog Gülsüme Şenocak’ın  “Görme Engelli Ailelerine Psikolojik Destek Semineri” ile başladı.  Avukat Adile Ünal ve Avukat Fatma Tokaç’ın “Görme Engelli Ailelerine Sosyal ve Yasal Haklar Semineri” ile devam etti. Etkinliklerin ilk günü, Görme Engelliler Arası Beyaz Baston Kullanma, Goalball ve Halk Müziği Yarışmaları ile son buldu. Etkinliklerde görme engelliler arası düzenlen yarışmalar renkli görüntülere sahne olurken, görme engelliler de yarışmalarda tüm hünerlerini sergilediler.

germe-engellilerin-gelecegi-toplantisi-esenler

GELECEĞİ KONUŞULDU

Etkinliklerin ikinci gününde ise, “Görme Engellilerin Geleceği Planlama Çalıştayı” 4 ayrı grup çalışması ile gerçekleştirildi. Birinci Grup İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürü Uzman Dr. Ömer Akçağıl’ın başkanlığında “Tanı, Tedavi”, İkinci Grup İBB Engelliler Müdürlüğü Danışmanı Ali Kaymak’ın başkanlığında “Eğitim-İstihdam”, Üçüncü Grup Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdür Yardımcısı Halis Kuralay’ın başkanlığında “Toplumla Bütünleşme”, Dördüncü Grup ise İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Göksenin İnalhan’ın başkanlığında “Erişilebilirlik – Ulaşılabilirlik” konuları üzerine çalışma yapıldı.

Etkinliklerin ikinci gününde, yarışmalarda başarı gösteren görme engelli vatandaşlara ödülleri düzenlenen ödül töreni ile verildi.

Yarışmalarda dereceye girenler şöyle:

TÜRK HALK MÜZİĞİ YARIŞMASI

  1. Ali MizrakKücükcekmece Isem
  2. Bekir Bera AydınBeyoğlu Görme Engelliler Birimi
  3. Zafer ÇakmakBağcılar Eng. Sarayı

BEYAZ BASTON YARIŞMASI

Birinciler;

1-Muzaffer Bakan  (İSEM /Esenler)

2-Melek Nur  Çiftci  (İSEM / Beylikdüzü)

3-Muhammed Karakuş  (Aile Sosyal Politikalar  6 Nokta Görme Eng.Rehabilitasyon / Sarıyer)

4-Elif Çelik  (Aile Sosyal Politikalar  6 Nokta Görme Eng. Rehabilitasyon / Sarıyer)

İkinciler;

1-Emirhan Öğün  (İSEM / Esenler)

2-Şahin Öztürk  (Aile Bakanliği 6 Nokta Görme Eng.Rehabilitasyon  Merkezi / Sarıyer)

Üçüncüler;

1-İskender Memiş

2-Ömer Taha Aydin

GOOLBOL  TURNUVASI

  1. Meb.Kilyos Veysel Vardal Görme Eng.Okulu
  2. Meb.Üsküdar TürkanSabanci Görme Eng .Okulu

 

Kaynak: esenlerhaber.com

About the Author

-