Published On: Cts, Oca 11th, 2014

Esenler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 16. Sayılı Basın Bülteni

esenler-kaymakamligiEsenler Kaymakamlığı’nın gazetemize yolladığı 16 sayı numaralı Basın bülteninde, Esenler İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün faliyet raporu hakkında bilgi veridi. İlgili Bültenin tam metni aşağıda okuyucularımızın dikkatine sunulmuştur.

 

 

 ESENLER İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ

BASIN BÜLTENİ

Sayı: 16

 

   GÜVENİLİR GIDA ÜRETİMİ, SATIŞI VE TÜKETİMİ NOKTASINDA EĞİTİMLERE AĞIRLIK VERİLECEKTİR…

         Esenler İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce,  2013 yılında İlçemizde; 1976 adet Gıda İşletmesinin Kontrol ve Denetimi gerçekleştirilmiştir. 1178 adet gıda işletmesinin Gıda Güvenliği Bilgi Sistemine(GGBS) kayıtları yapılarak İşletme Kayıt Belgeleri düzenlenmiştir. Alo 174 Gıda hattına 187 adet şikayet başvurusu yapılmış şikayetler anında değerlendirilerek, 118 şikayete konu işletme olumlu, 18 şikayete konu işletme sure verilerek gerekli takibi yapılmış, 28 şikayete konu işletmeden numune alımı ve analizi gerçekleştirilmiş ve şikayete bağlı olarak 21 adet işletmeye İdari Para Cezası uygulanmıştır. Bu cezalar dahil olmak üzere 2013 yılı içerisinde 64 adet Gıda İşletmesine toplam olarak 274.511,00 TL. İdari Para Cezası yaptırımı gerçekleşmiştir. Yine Kamu Sağlığına karşı işlenen suçlar kapsamında 2 defa Mahkemeye suç duyurusunda bulunulmuştur.

Yapılan bu faaliyetlere ilave olarak;

  1. Sayın Başbakanımızın himayelerinde Ülkemiz genelinde başlatılan “Ekmek İsrafının Önlenmesi Kampanyası” dahilinde, Esenler Kaymakamlığımız nezdinde, Belediyemizin, İlçe sivil toplum kuruluşları ve basınımızın destekleri ile halkımızın katılımlarıyla , İlçe Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde, 25-29 Mart 2013 tarihleri arasında İlçemizde “Ekmek İsrafının Önlenmesi Programı” düzenlenmiştir. Program öncesi, Esenler Dört Yol Meydanına çadırların kurulması ve stantların açılması, İlçemiz pankart asım noktalarına konu ile ilgili 40 adet pankartların asılması, kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere, Camilerimize, Okullarımıza, Bankalara ve İlçe esnafımızın dükkanlarına, gıda işletmelerine 800 adet afişin insanların görebilecekleri şekilde yapıştırılmaları ve yine Ekmek İsrafını Önlemeye ve Bayat ekmekle yemek ve tatlı yapılması gibi bilgiler içeren broşürlerden 44.000 adet bastırılmıştır. 5 gün süren programda, konu ilgili olarak insanımızın bilgilendirmesi, ev hanımlarımızın katılımlarıyla yemek ve tatlı yarışmaları düzenlenmiş, konferans, takdir ve teşekkür belgeleri ve ödüllerin dağıtımı ile program sona ermiştir.

Yine İlçemizde gerçekleştirilen bu faaliyet dergi haline getirilerek, 1200 adet bastırılmıştır. Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğüne, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü merkez üst yöneticilerine, 81 İl Valiliğine, 906 İlçe Kaymakamlığına posta yolu ile gönderilerek yapılan faaliyet ülkemiz genelinde paylaşılmıştır.

Yerelde de İlçe Daire Müdürlüklerimize, sivil toplum kuruluşlarına ve basına gerekli bilgilendirme ve dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

  1. 05.12.2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği ile ilgili olarak, Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca 26.03.2013 tarihinde, Kasaplarımıza, Et ve et ürünleri satan esnafımıza bir bilgilendirme eğitimi düzenlenmiştir.
  2. 05.02.2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Okul Kantinlerine Özel Hijyen Kuralları yönetmeliği dahilinde, Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca ve İlçe Halk Sağlığı Müdürlüğü görevlisince, İlçe Milli Eğitim personeline ve kantincilerimize yönelik 8-9 Mayıs 2013 tarihlerinde gerekli eğitimler verilmiş olup, Eğitime katılan 73 MEB personeli ile 63 kantincimize İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce Hazırlanmakta olan katılım ve sertifika belgeleri verilecektir.
  3.  Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü genelgesi gereğince, İlçemizdeki Emniyet Müdürlüğü ve Belediye Veteriner İşleri ile  Zabıta Müdürlüğü elemanlarına İlçe müdürlüğümüz teknik elemanlarınca “Belgesiz ve Kaçak Hayvan Hareketleri Hakkında” bilgilendirme eğitimi düzenlenmiştir.
  4. Eylül 2013 tarihinde İlçemiz Fırın İşletmecilerine yönelik yeni tebliğ uygulamaları ile daha önce Hijyen eğitimi almamış olan işletmeciler ve çalışanlara gerekli bilgilendirme ve eğitimler verilmiş, 33 fırın çalışanı bu eğitime katılmıştır.
  5. Bakanlığımızca 2013 yılı Kontrol Planı çerçevesinde her ay belirli ürünlerden alınan numunelerin, gerekli muayene ve analizleri yaptırılarak, sonuçları İl Müdürlüğümüze bildirilmekte ve yine numune alınan işyerlerine de analiz sonuç raporları yazı ile bildirilmektedir. Söz konusu program dahilinde 2013 yılında İl Kontrol Planı Kapsamında 8 farklı programda 37 adet, Bakanlık Kontrol Planı Kapsamında 13 farklı programda 53 adet numune alınarak analizleri yaptırılmıştır. Toplamda 90 adet numunenin farklı programlar kapsamında gerekli analizleri yaptırılmıştır.
  6. 2013 yılı içerisinde İlçe Müdürlüğümüzce 462 adet Amatör Balıkçı Belgesi düzenlenerek, İlçemiz sportif amaçlı amatör balıkçılık yapan olta balıkçılarına belgeleri verilmiştir.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce, 2014 yılı içerisinde etkili bir denetim ve kontrollerle beraber, eğitim faaliyetleri ile özellikle esnafımızında gerekli hassasiyeti göstereceğine olan inancımızla, insanımıza Güvenilir Gıda sunulması noktasında standartlar daha üst seviyelere çıkarılacaktır.

2014 yılının insanımıza sağlık, huzur ve hayırlar getirmesini, bol kazançlı ve bereketli geçmesini temenni ederiz.

 

Esenler İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

İrtibat Tel: 430 92 37-35

Kaynak: esenlerhaber.com

About the Author

-