Published On: Çar, Eyl 16th, 2015

Esenler’de bu yıl da Kurban Bayramı’nda usta eller kurban kesecek

Esenler Belediyesi, Kurban Bayramı’nda yaşanan kazaların azaltılması ve kurban kesimlerinin daha sağlıklı ve düzenli yapılabilmesi için Kurban Kesim Elemanı Yetiştirme kursu açtı.

Kurban_Kesim_Kursu

Esenler Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile birlikte düzenlenen kursta kursiyerler, uygulamalı ve teorik olmak üzere 2 aşamalı eğitimden geçirildiler. Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda kurban kesimiyle ilgili teorik eğitimi alan kursiyerler, alanlarında uzman eğitmenlerden kurban kesimiyle ilgili eğitim aldılar.

HAYVANI RAHATLATIN

Kurban kesiminin dini yönünü kursiyerlere anlatan Esenler vaizi İhsan Bektaş, konuşmasına “Bizim inancımıza göre yeryüzündeki her şey insanlara nimet olarak yaratılmıştır. Bu nimetler insana emanettir. Bizim bu nimetlere sahip çıkmamız gerekir” diyerek başladı. İslâm dininin kurban kesimi konusunda hassas olduğunu söyleyen Bektaş, “Allah-u Teala ‘Ne yapıyorsanız onu güzelce yapın’ diye emretmiştir. Yine Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) de kurbanı eziyet etmeden kesmek gerektiğini söylediğini hatırlatan Bektaş, “Efendimiz, ‘Bir şeyi keserken güzel kesin. Bıçağınızı keskinleştirin, hayvanı rahatlatın’ buyuruyor” şeklinde konuştu. Bektaş, konuşmasının devamında kursiyerlere kurban kesiminin öncesinde ve kurban kesimi esnasında yapmaları gerekenleri de bir bir anlattı.

Program kapsamında Esenler Belediyesi Veteriner Hekimi Muhammet Efe de,  eğitim sırasında kesim yapmak isteyenlere bulaşıcı hastalıklar konusunda kursiyerleri bilgilendirdi.

UYGULAMALI OLARAK ÖĞRENDİLER

Teorik eğitimin ardından uygulamalı eğitime geçen kursiyerler, Esenler Belediyesi’ne ait otobüslerle Habipler’deki özel bir kurban kesim yerine götürüldü. Burada profesyonel kasaplar tarafından canlı olarak, kurban kesim öncesi muayene, zapt-u rapt, kesim işlemi, şişirme, tulum çıkarma ve açma yöntemiyle yüzme eğitimleri, deri muhafazası, çevre sağlığı ve atıkların uzaklaştırılması, olası bulaşıcı hastalıkları (zoonozlar) tanıma ve tedbir, et muhafaza işleme ve tüketimi ile ilgili uygulamalı eğitimler alan kursiyerler, kurban kesiminin tüm incelikleri uzmanlardan öğrendiler. Kursiyerler, eğitimlerin sonunda yazılı sınava da girdiler. Eğitimleri başarıyla tamamlayanlar, 18 Eylül Cuma günü sertifikalarını Esenler Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nden alacaklar.

Kaynak: esenlerhaber.com

About the Author

-