Published On: Cts, Mar 22nd, 2014

Metris Cezaevi’nde Çanakkale Şehitleri Anıldı

metris_cezaeviEsenler Belediyesi’nin Metris Cezaevi’ndeki mahkûmlara yönelik “Çanakkale Şehitlerini Anma Programı” düzenledi. Çanakkale ruhu, mahkûmlara duygusal anlar yaşattı.

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla bir dizi program düzenleyen Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Metris Cezaevi’ndeki mahkûmlara yönelik de bir program gerçekleştirdi. Mahkûmlara moral vermek ve kahraman Çanakkale şehitlerini anmak amacıyla düzenlenen programa; Metris 1 No’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu yetkilileri ve mahkûmlar katıldı. Program, Kasımpaşa Merkez Camii emekli imam-hatibi Celal Yılmaz’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

DÜNYA TARİHİNDE YOK

Programda tarihçi – yazar Mustafa Turan, Çanakkale’nin iman boyutunu “Destanlaşan Çanakkale” konulu konferans ile anlattı. Bir tarihçi olarak dünyada metrekaresine 5 litre kanın aktığı bir savaşa rastlamadığını söyleyen Turan, “Çanakkale Savaşı’nda 1 metrekareye 5 litre ecdadımızın kanı akmıştır. Yine Çanakkale’de 1 metrekareye 6 bin mermi düşmüştür. Çanakkale hakkında yerli ve yabancı 2 binden fazla kitap kaleme alınmıştır. Dünya tarihinde hakkında bu kadar kitap yazılan bir başka savaş yoktur. Hatta 100 kitap yazılan bir savaş bile yoktur” dedi.

İMANLA İZAH EDİLİR

“Çanakkale’den manayı, imanı çıkarırsanız Çanakkale’yi izah edemezsiniz” diyen Turan, “14 ay 14 gün savaş devam etti, Çanakkale’den geçemediler. Niçin geçemediler? İşte burada iman devreye giriyor. Askerimizin gönlündeki, kalbindeki volkanlaşmış iman devreye giriyor. Çanakkale’yi başka türlü izah etmek mümkün değildir. Çanakkale’den manayı çıkarırsanız, imanı çıkarırsanız Çanakkale’yi izah edemezsiniz” şeklinde konuştu.

MORAL VE İNANÇ VERİYOR

Programın sonunda Esenler Belediyesi Sanat Evi (ESEV) öğrencileri de Çanakkale şehitleri için bağlamaları eşliğinde Kahramanlık Türküleri söyledi. Türkülere hep bir ağızdan eşlik eden mahkûmlar duygularını, “Ecdadımızın verdiği şanlı mücadeleye burada sohbetlerle, türkülerle bir kez daha şahit olduk. Bu kahramanlarımızı andığımızda hepimizin bir kez daha hassasiyetle düşünmemiz gerekiyor. Burada yapılan Çanakkale programı, bize büyük bir moral ve inanç veriyor. Esenler Belediyesi’ne ve emeği geçen herkese teşekkürler” şeklinde ifade ettiler.

Kaynak: esenlerhaber.com

About the Author

-