Published On: Pts, Ara 1st, 2014

Papa’dan İtalya yolunda flaş Türkiye açıklaması!

Türkiye’ye üç günlük ziyaret gerçekleştiren Papa Francesco, İtalya yolunda flaş açıklamalar yaptı.

papadan_italya_yolunda_flas_turkiye_aciklamasi

Papa Francesco, İtalya yolunda uçakta, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Papa bir gazetecinin, ‘Türkiye ziyaretiniz boyunca hiç Ermenilere ilişkin bir şey duymadım. Gelecek yıl Ermeni soykırımının yıldönümü. Bu konuda ne düşündüğünüzü bilmek istiyorum’ yönündeki bir soruya şöyle yanıt verdi:

“Bugün hastanede olan Ermeni Patriği’ni ziyaret etmeye gittim, çok hasta. Türk hükümeti geçen yıl bir jest yaptı, dönemin başbakanı Erdoğan bir mektup (başsağlığı) yazdı. Bazıları bunu çok zayıf buldu. Benim bu konudaki yargım ise, büyük ya da küçük bilmiyorum, ama bu bir el uzatmaydı. Bu her zaman pozitif bir şeydir. Ben elimi çok da uzatabilirim, ya da az uzatabilirim ve diğerinin bana ne diyeceğini beklerim.”

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu hareketini olumlu bulduğunu söyleyen Katoliklerin ruhani lideri “Benim asıl kalbimde olan; Türkiye-Ermeni sınırı. Keşke o sınır açılsa, o kadar güzel bir şey olur ki. Ben o bölgede, sınırların açılmasını kolaylaştırmayan jeopolitik problemler olduğunu biliyorum, ama bu halklar arasında uzlaşma olması için dua edelim” dedi.

”O ANDA DUA ETMEK İSTEDİM”

Uçaktaki bir gezeteci, ‘Sultanahmet Camii’nde çok yoğun bir dua anı yaşadınız. Bu Rabbe yakarış anınızdan bizimle paylaşmak istediğiniz özel bir şey var mı?’ sorusunu şöyle yanıtladı:

“Benim Türkiye’ye seyahatim dini amaçla idi. Ortodoks Kilisesi’nin kutladığı Aziz Andreas Yortusu içindi. Patrik Bartholomeos’la, yani dini bir figür ile buluştum. Sonra camiye gittim. Yani bunların hepsi dini şeyler.  Sultanahmet Camii’ne ben turist olarak geldim diyemezdim. Oradaki o muhteşemlikleri gördüm. Müftü de çok iyi açıklıyordu orada neler olduğunu. Kur’an’dan pasajlar okudu, Meryem Ana’dan bahsetti. O anda dua etmek istedim. Müftüye dua edelim dedim. O da tamam dedi.”

”KUR’AN BİR BARIŞ KİTABIDIR”

Papa, ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan İslamafobi hakkında konuştu. Siz de doğal olarak Ortadoğu’daki Hristiyan azınlığın yaşadıklarından dolayı Hristiyanofobi hakkında konuştunuz ve dinlerarası diyaloğun bir anahtar olabileceğini tavsiye ettiniz. Dinlerarası diyalog yeterli mi yoksa daha öteye gidilebilir mi? Dünya liderleri bu konuda ne yapmalı?’ sorusu üzerine, “Sadece bu bölgede değil Afrika’da da gerçekten terörist faaliyetler var. ‘Bu İslamsa..’ diyenler olduğunda ben öfkeleniyorum. Bu durumdan dolayı birçok Müslüman alınganlık gösterdi, ‘Biz bu değiliz’ dediler. Kur’an bir barış kitabıdır, barış mesajı veren bir kitaptır. Öteki türlü, bu İslamizm değil. Bunu gerçekten inanarak söylüyorum: Tüm İslamcılara terörist denemez. Bu asla söylenemez. Hristiyanlarda da aşırıcılık yok değil diyemeyiz mesela. Bizde de bunlardan var” dedi.

Kaynak: haber7.com

About the Author

-