Published On: Çar, Ağu 6th, 2014

Paralel yapı operasyonunda 29 gözaltı

Emniyette ”paralel yapı” iddialarına ilişkin İstanbul merkezli 14 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltı sayısı 29’a ulaştı.

paralel_yapi_operasyonu

Emniyette ”paralel yapı” iddialarına ilişkin İstanbul merkezli 14 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan emniyet mensuplarının sayısı 29’a yükseldi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, sabah erken saatlerde İstanbul merkezli 14 ilde eş zamanlı operasyon başlatıldı.

Yasa dışı telefon dinlemelerine yönelik, İstanbul, Ankara, Van, Mardin, Hakkari, Batman, Diyarbakır, Şırnak, Bitlis, Bingöl, Iğdır, Ağrı, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta belirlenen adreslerde, hakkında gözaltı kararı bulunan 33 emniyet mensubunun yakalanması için arama yapıldı.

Aramalarda, 12’si komiser, 12’si komiser yardımcısı, 2’si baş polis, 6’sı polis memuru, 1’i de emekli polis olan 33 şüpheliden 28’i öğle saatlerine kadar yakalandı. Akşam saatlerine doğru ise 1 emniyet mensubu daha gözaltına alındı.

Takipsizlik kararına itiraz

Soruşturmada tutuklanmaları istemiyle sevk edildiği İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğince serbest bırakılan eski İstanbul Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürü Ömer Köse, “Selam Tevhid örgütü”ne ilişkin yürüten soruşturmanın takipsizlikle sonuçlanmasına itiraz etti.

Avukatı Ömer Turanlı ile Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelen Köse, itiraz dilekçesini İstanbul Cumhuriyet Başsavcığına sundu.

Köse, dilekçesinde soruşturmasında görev aldığı “Selam Tevhid örgütü”ne ilişkin, 3 yıl aranın ardından takipsizlik kararı verildiğini belirterek, bu kararın soruşturmada çok sayıda delil olmasına rağmen verildiğini ve hukuka uygun olmadığını iddia etti. Köse, dilekçede takipsizlik kararının kaldırılmasını talep etti.

38 kişinin mahkemece serbest bırakılmasına itiraz

“Paralel yapı” iddialarına ilişkin “casusluk” soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da 38 kişinin mahkemece serbest bırakılmasına itiraz etti.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından İrfan Fidan, soruşturma kapsamında 11 kişinin tutuklanmasına ve adli kontrol tedbiri konulan 8 kişi dahil 38 kişinin de serbest bırakılmasına karar veren İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğine, dün sunduğu bir dilekçeyle itirazda bulundu.

İtiraz dilekçesinde, serbest bırakılan kişilerin atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve tutuklama nedeninin bulunduğu belirtilerek, bu kişilerin kaçma şüphesi, delillerin toplanmaya devam edilmesi ve karartılma ihtimali ile suça dair yasada yazılı cezanın üst haddi dikkate alınarak serbest bırakılma kararlarının kaldırılması istendi.

Kaynak: AA

About the Author

-