Published On: Cts, Tem 12th, 2014

Yetim Çocuklar Raporu Esenler’de açıklandı

Dünyadaki çocukların ve yetimlerin durumu hakkındaki “Dünyada Yetim Çocuklar Raporu, Dünya Yetimler Günü’nde Esenler’de açıklandı. Dünyada, günde 10 bin çocuk yetim kalıyor, 40 bin çocuk sokağa itiliyor…

yetim_cocuklar_raporu

Her yıl Ramazan ayının 15. gününün İslam âleminde Dünya Yetimler Günü olarak idrak edilmesinin karara bağlanmasıyla, bu yıl ilk defa ülkemizde de bu kapsamda “Yetim Gülerse Dünya Güler” sloganıyla çeşitli programlar düzenleniyor. Savaş, işgal, doğal afet ve kriz bölgelerinde yaşayan yetimlerin karşı karşıya kaldığı sorunların dünya gündemine taşınması amacıyla İHH İnsani Yardım Vakfı’nın teşebbüsleriyle İslam İşbirliği Teşkilatı’nca (İİT) düzenlenen ilk program, İHH İnsani Yardım Vakfı ile Esenler Belediyesi’nin işbirliğinde Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

YETİM ÇOCUKLAR RAPORU

Programda, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ile İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım düzenledikleri ortak basın toplantısıyla dünyada ve İslam coğrafyasındaki çocukların ve yetimlerin durumu hakkındaki “Dünyada Yetim Çocuklar” raporunu açıkladılar. Yetim çocuklarla ilgili kritik tablonun aşılabilmesi için gerekli çözüm adımlarının da aktarıldığı programa, değişik ülkelerden çok sayıda yetim çocuk da katıldı.

YETİMİN BAŞINI OKŞAYALIM

Toplantıda konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Yetimlerimiz bizim en kıymetli misafirlerimizdir” ifadeleriyle sözlerine başladı. Şehirlerin yoksulu ve kimsesizi gözetmesi gerektiğini kaydeden Göksu, “Şehirde yetimin başı okşanıyorsa, şehirdeki insanın yüreğine dokunulmuş olur” dedi. Göksu, şehirde yetimlerin sahiplenilmesi hâlinde kimsenin yalnız kalmayacağını söyledi.

PEYGAMBER’İN EMANETLERİ

Yetimlerin Hz. Muhammed’in (s.a.v) emanetleri olduğunu hatırlatan Göksu, “Kendisi de yetim olan bir Peygamber’in ümmeti olduğumuz için yetimler bize Efendimiz’in birer emanetidirler. Bu anlamda Hz. Peygamber’in emanetine sahip çıkmak ve bu emaneti en güzel şekilde büyütmek, en güzel şekilde yetiştirmek, onların özel olarak karşılaşabilecekleri her türlü sorunu ortaklaşa çözebilmek bizim insani görevlerimizdendir” dedi. Göksu, yetimlerle ilgili farkındalık oluşturacak her türlü projeye destek vermeye devam edeceklerini söyleyerek, yetimlere yönelik çalışmalarından dolayı İHH’ya da teşekkür etti.

HER GÜN 10 BİN YETİM

“Yetimi ancak yetim olan anlar” diyen İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, yetimlere sahip çıkılmasının insanlık görevi olduğunu söyledi. Dünya Yetimler Günü’nün bu amaçla Ramazan ayının 15’inci gününde idrak edildiğini belirten Yıldırım, Esenler Belediyesi’ne yetimler için yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti. “Yetimin dini, dili, ırkı yoktur” diyen Yıldırım, hazırladıkları Dünya Yetim Çocuklar Raporu’ndan dünya üzerindeki yetimlerle ilgili çarpıcı rakamlar verdi. Yıldırım, “Her gün dünyada 10 bine yakın çocuk yetim kalıyor” dedi. Yıldırım, UNICEF’e göre kayıtlara geçmeyenlerle birlikte dünyada 400 milyon yetim çocuğun bulunduğunun tahmin edildiğini söyledi ve “Hedefimiz 400 milyon yetimin bakımını üstlenecek şekilde düzenli olarak bu ülkelerin çalışmasını sağlamak” diye konuştu. Yıldırım, raporda göze çarpan noktalara dikkat çekerek, “Dünya üzerinde her gün 40 bine yakın çocuk devlet bakımı için gereken 18 yaş sınırını geçtikleri için sokaklara itiliyor ve her yıl 4 milyon kişi insan kaçakçılarının ağına düşerken, bunun 2,5 milyonunu çocuklar oluşturuyor” şeklinde konuştu.

DAHA İYİ YARINLAR İÇİN

Srilankalı, Kırgızistanlı, Suriyeli, Gürcistanlı, Lübnanlı, Afganistanlı, Iraklı, Çeçenistanlı, Arnavutluklu ve Türkiyeli yetim çocukların kendilerini tanıtmasıyla devam eden programda İHH Proje Koordinatörü Murat Yılmaz, dünya üzerindeki yetim çocukların durumlarının iyileştirilmesi ile ilgili olarak yapılması gerekenleri bir bir anlattı.

YETİM İFTARI’NA DAVET

Belediye Başkanı Göksu, programın sonunda basın mensuplarını 9 ayrı ülkeden ve Türkiye’den binlerce yetim çocuk ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın da katılımıyla Yenikapı Etkinlik Alanı’nda düzenlenecek Yetim Çocuklar İftarı’na davet etti.

Kaynak: esenlerhaber.com

About the Author

-