Published On: Cts, Eyl 20th, 2014

Fatih Müftüsü’nden hacı adaylarına uyarılar

Fatih İlçe Müftüsü İrfan Üstündağ Hacı adaylarının en çok merak ettiği konuları anlattı.

haci_adaylarinin_bilmesi_gerekenler

Ülkemizden hacca gitmek isteyen milyonlarca hacı adayı Diyanet’in uyarıları doğrultusunda kutsal topraklardaki görevini layıkıyla yerine getiriyor. İstanbul Ajansı olarak hac görevini yapmak isteyen hacı adaylarının yapması ve yapmaması gerekenleri Fatih İlçe Müftüsü İrfan Üstündağ’ın ağzından kaleme aldık.

 

  1. Hacı adayları hacca gitmeden önce nelerden kaçınmalıdır, neler yapmalıdır?

 

– Hac ibadeti dünya şartlarında insanların ömründe bir kez nasip oluyor. Oranın manevi feyzinden faydalanılmalı. Çünkü bunun tekrarı yok.

 

Hacca giderken çeşitli hazırlıklar yapılıyor. İnsanlar hacca giderken maddi ve manevi hazırlıklar yapıyor. Maddi hazırlıklara örnek olarak, hacı adayları kendisine yetecek kadar para götürmeli, gidilecek yer sıcak bir bölge olduğu için oraya uygun kılık kıyafet tercih edilmeli, ihramını hazırlamalı, rahat terlik edinilmeli,  kişisel bakım ürünlerini hazır bulundurmalıdır. Bazı hacı adaylarımızın manevi hazırlıkları da yerine getirmesi gerekiyor. Hacı adayları için Diyanet tarafından uygun kitaplar dağıtılıyor bunlar okunmalı ve zihnen rahat, huzurlu bir şekilde gidilmeli. Hacı adaylarının Peygamber efendimizin hayatını da okumaları gerekiyor. Çünkü manevi hazzı böylelikle daha iyi kavrayacaklar.

 

Hacca giden vatandaşların hacca gitmeden önce eş dost akraba ziyareti yapması ve helallik alması gerekiyor.

 

  1. Hacı adayları sağlık konusunda nelere dikkat etmelidir? Hacı adaylarının kutsal topraklarda herhangi bir sorunla karşılaştığında başvurması gereken yer neresidir?

 

– Diyanet İşleri Başkanlığı kutsal toprakları ziyaret edecek hacı adayları için sağlık ocakları ve  hastaneler oluşturuyor. Hacı adaylarının her adımında yardım alacağı hizmetlerden biri de sağlık hizmetleridir.

 

Hacı adayları sürekli kullandıkları ilaçlarını hac günleri boyunca yeterli sayıda olacak şekilde yanına almalıdır. Ayrıca hacı adaylarının kronik hastalıklarını bildiren raporlarını da yanlarında götürmelerinde fayda var.

 

  1. Kafileler halinde kutsal topraklara gidiliyor. Hacı adaylarının nereleri ziyaret edeceklerini anlatabilir misiniz?

 

– Geliş ve gidişler Cidde şehrinden oluyor. Ancak hacı adaylarının hac ibadeti Mekke ve Medine’de gerçekleşiyor. Hac ibadeti yapacak kişiler Peygamber efendimizin medfun (defnedilmiş) olduğu Medine-i Münevvere’de uğruyorlar. Sahabe -ı Kirâm’ın  medfun olmuş olduğu Cennet-ül Baki Mezarlığı’nı ziyaret ediyorlar. Uhud Savaş’ının yapılmış olduğu mekanı ve Uhud Şehitleri’ni ziyaret ediyorlar. Huba Mescidi, Cuma Mescidi, Hendek Savaşı’nın yapılmış olduğu mekanları hacı adaylar rehber ve hocalar eşliğinde ziyaret ediyor.

 

Mekke-i Mükerreme’de ziyaret edilen yerlerden en önemlisi Kabe. Hacıların büyük zamanı orada geçiyor. Ayrıca hacılar Arafat’a çıkıyor. Peygamber efendimizin hicret etmiş olduğu Sevr Mağarası’nı ziyaret ediyorlar. Kur’an-ı Kerim in inmiş olduğu Nur Dağı’nı da ziyaret eden hacılar Cennet-ül Mualla’yı ziyaret ediyorlar. Cin Mescidi de hacıların ziyaret etmiş olduğu yerler arasında bulunuyor.

 

  1. Kutsal topraklardan getirilen eşyaların bir değeri var mı?

 

– Mekke ve Medine’den getirilecek herhangi bir eşyanın kutsal bir değeri yok. Çünkü satın alınan herhangi bir eşyanın ülkemizde de bulunduğunu unutmasınlar. Alışveriş yapacağım düşüncesiyle hacıların dolaşmaması gerekir. Tek düşünülmesi gereken şey ibadet etmektir. Hacıların getirmesi gereken iki şey var bunlardan biri zemzem suyu biri de hurmadır. Hacıların yanlarında getirecekleri en büyük hediye, Peygamber efendimizin hayatını benimseyip eş dostuna sunmasıdır.

 

  1. Hacca gitmek neden önemlidir?

 

– Hacca gitmek her Müslümana farzdır. Gücü yeten herkesin hacca gitmesi gerekir. Ama müracaat ettiği halde kurası çıkmayan vatandaşların herhangi bir sıkıntıya düşmemesi gerekiyor. Peygamber efendimizin hacca gidecek Müslümanlara çok güzel şeyler vaat ediyor “Kim Allah’ın rızasını umarak hac ederse, kötülüklerden uzak durarak haccını yerine getirirse, annesinden doğmuş olduğu günkü gibi arınmış olur” buyuruyor. Kul hakkına girmeden Allah rızasıyla haccını takva ile yapanlara Peygamber efendimizin tavsiyesi budur. Bunu yerine getirmek için de hacıların dikkat etmesi gereken şey de diğer hacıların da hakkına girmeden ibadet etmelidir.

 

  1. 2015’teki kura kontenjanı belirlendi mi?

 

– Bu konuyu Diyanet İşleri Başkanlığı belirleyecek ve açıklayacaktır. Vatandaşlarımızın Diyanet’in açıklamalarını dikkatlice takip etmeleri gereklidir.

 

  1. Hacla alakalı hurafeler var. Sizin bu konularda düzeltmek istedikleriniz nelerdir?

 

– Çeşitli hurafeler mevcut. Bunlara örnek olarak hacdan getirilen eşyaların kutsal olduğunun düşünülmesi doğru değil.  Sevap kazanmak uğruna yapılan hac görevinde bu ve bunun benzeri hurafelere inanarak günah işlemek doğru değildir. Yapılması gereken tek şey kutsal mekanlarda sevdiklerimiz için dua etmektir.

 

  1. Kurban Bayramı’nın yaklaştığı şu günlerde tavsiyeleriniz nelerdir?

 

– Kurban bizi Allah’a yaklaştıran bir ibadettir. Gücü yeten Müslümanların mutlaka yapması gereken bir ibadettir. Kurban kesimini vekalet yöntemiyle de gerçekleştirmeniz mümkün. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da vekaleten kurban kesimi yaptığını hatırlatmak istiyorum. Diyanet’in kurbana özel açtığı http://kurban.diyanet.gov.tr/ internet sitesinde gerekli bütün bilgiler mevcut. Kurban ibadeti hem bizi Allah’a yakınlaştırıyor hem de insanların birbiriyle var olanı paylaşma duygusunu arttırıyor.

 

Dini bayramlarımız birlik ve beraberliğimiz için var. Bu bayramlarımızı tatil gibi algılamamak gerekir. Mümkün mertebe eşimizin dostumuzun bulunduğu ortamlarda bulunmalıyız. Bayramları toplum olarak kutlamamız gerekir.

Kaynak: esenlerhaber.com

About the Author

-