Published On: Pts, Ara 2nd, 2013

Sağlık Bakanlığı’ndan Engelliler Günü açıklaması

saglik-bakanligiSağlık Bakanlığından 3 Aralık Dünya Engeliler Günü münasebetiyle yapılan açıklamada, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’inin, bir milyardan fazla kişinin engelli olduğu, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeniyle engelli sayısının da her geçen gün arttığı belirtildi.
Ülkede engelliliğin önlenmesi amacıyla doğumdan itibaren tüm bebeklere yeni doğan işitme taraması, fenilketonüri taraması, biyotidinaz enzim eksikliği ve tiroid hormon eksikliği taraması, gelişimsel kalça çıkıklığı erken tanı ve tedavisi, hemoglobinopati taramaları, erken yaş taramaları (kırma kusurları, işitme taramaları) yapıldığı ifade edilen açıklamada, sağlık kuruluşlarının engelliler için erişilebilir hale getirilmesine yönelik şu çalışmaların yürütüldüğü bildirildi:
“Sağlık kuruluşlarımızda engelli ve yaşlı hastalarımızın hizmet alımlarını kolaylaştırmak üzere istemeleri halinde işlemlerinde yardımcı olacak refakatçi personel (hostes hizmeti) temin edilmektedir.
İşitme engelli hastalarla iletişimi sağlamak üzere personele işaret dili eğitimleri verilmektedir.
Engellilere poliklinik hizmetlerinde öncelik verilmektedir.
Engelli vatandaşların sağlık kuruluşlarına kayıt ve kabul işlemleri yapılırken özel durumuna uygun şekilde işlemlerinin yapılması yönünde çalışmalar devam etmektedir.
Engelli ve kimsesiz hastaların başvurdukları sağlık kuruluşundan başka bir sağlık kuruluşuna nakli gerektiğinde, imkanlar ölçüsünde transferi sağlanmaktadır.
Engelli vatandaşların kullandıkları ortez ve protezlerin üretimi ve üretim sonrası hizmet kalitesine ilişkin esasların belirlendiği “Ortez Protez Yönetmeliği” çıkarılmıştır.
Bakanlık bünyesinde Kronik Hastalıklar, Yaşlı Sağlığı ve Özürlüler Daire Başkanlığı kurulmuştur.
Engelli Sağlık Kurulu raporlarına yönelik Engellilik Sağlık Bilgi Sistemi yazılımı tamamlanmış ve pilot uygulamaya geçilmiştir. Ayrıca engelli sağlık kurulu raporları ile ilgili yönetmelik çalışmaları devam etmektedir.”
Evinde sağlık hizmetine ihtiyacı olan engellilere muayene, tetkik ve tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetleri sunulduğu belirtilen açıklamada, “Ülkemizin tamamını kapsayan evde sağlık hizmeti uygulaması ile engelli vatandaşlarımızın da içinde bulunduğu 356 bin 830 hastaya evde sağlık hizmeti sunulmuştur” ifadesine yer verildi.
Açıklamada, aile hekimlerinin, mobil ekiplerin, evde sağlık hastane birimlerinin, evde sağlık ağız ve diş sağlığı birimlerinin, evde sağlık hizmetlerinde görev aldığı kaydedildi.
Kaynak: AA

About the Author

-