Published On: Çar, Ara 31st, 2014

Sarıkamış Şehitleri unutulmadı

Esenler Belediyesi ve Esenler İlçe Müftlüğü tarafından düzenlenen Sarıkamış Şehitleri’ni Anma ve Mekke’nin Fethi programı Kadir Topbaş Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

sarikamis-sehit

Program ilk olarak, 100 yıl önce Kars’ın Sarıkamış ilçesi Allahu Ekber Dağları’nda Rus ordusu ile savaşmak için yola çıkan ancak tek bir kurşun bile atamadan dondurucu hava nedeniyle şehit olan 90 bin askerimiz anıldı. Sarıkamış Şehitleri’ni anma etkinliği Menderes Camii İmam Hatibi Abdullah Civcivoğlu tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

FACİAYI GÖSTEREN FİLM İZLENDİ

Tarihimizin hazin sayfalarından birisine sahne olan Sarıkamış hezimetinin ardından Rus askerleri tarafından çekilen 9 dakikalık kamera kaydı izlendi. Kamera kaydında bir kurşun dahi atamadan şehit düşen 90 bin askerimizin görüntülerini izleyen vatandaşlar, hem şehitlerimiz için dua etti, hem de gözyaşı döktüler.

BİR KOMUTANIN HIRSI YÜZÜNDEN

Programda Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da bir konuşma yaptı. Göksu, Sarıkamış faciasının sadece bir komutanın hırsı yüzünden gerçekleştiğini belirterek, “Sarıkamış bizim milli tarihimiz, Mekke’nin Fethi de inanç tarihimiz açısından çok önemli yer tutmaktadır. Bizim milletimizin tarihinde hep sevineceğimiz, sevinç duyacağımız sayfalar vardır ama biri istisna. İşte o istisna Sarıkamış faciasıdır. Bir tek kurşun atmadan 90 bin askerimiz şehit oldu. Bir komutanın hırsı yüzünden sadece çölde savaşmış, üzerinde yazlık kıyafetlerle Sarıkamış’ın o dondurucu soğuğuna getirilen askerlerimiz, Rus askerleri ile savaşamadan donarak hayatlarını kaybetmişlerdir. Bu bizim tarihimizin en hüzünlü sayfasıdır. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, onları saygıyla anıyorum” dedi.

SORUMLUSU İTTİHAT VE TERAKKİ

Esenler İlçe Müftüsü Halil Şekerci ise, Sarıkamış faciasının sorumlusunun II. Abdülhamid Han’ı tahttan indiren İttihat ve Terakki olduğunu belirtti.  Şekerci, “1. Dünya Savaşı, gayri Müslimlerin savaşıydı. Bizim hiçbir zaman içerisinde olmamamız gereken bir savaştı. Ancak İttihat ve Terakki’nin kendini bilmez yöneticileri bizi o savaşa Almanlarla birlikte soktular. O Almanlar bizim müttefikimizken Osmanlı Kudüs’ü kaybettiğinde kutlama yapmışlardır. Bizimle müttefik olduğu halde savaşta kaybetmemize sevinenlerle, savaşa sokanlar Sarıkamış faciasının sorumlularıdırlar” şeklinde konuştu.

MEKKE’NİN FETHİ

Gecede İslam tarihinin dönüm noktalarından birisi olan Mekke’nin fethinin 1384. Yıl dönümü de kutlandı. Programda, . Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Mekke’den çıkarılırken yaşlı gözlerle Mekke’ye dönerek; “Ey şehir, senden çıkarılmasaydım vallahi seni terk etmezdim!” dediği hatırlatılarak, bu fethin önemine vurgu yapıldı.

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, İlçe Müftüsü Halil Şekerci, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Taşçı, öğrenciler ve vatandaşlar katıldığı program, Sarıkamış Şehitleri için okunan Hatm-i Şerif’lerin duası ile son buldu.

Kaynak: esenlerhaber.com

About the Author

-